Oświadczenie Fundacji Otwarty Dialog z dn. 21.07.2017 r. ws. demontażu rządów prawa w Polsce

Fundacja Otwarty Dialog jest apolityczną organizacją pozarządową. Domeną naszej działalności są kraje postsowieckie. Poprzez działania na arenie międzynarodowej staramy się wspierać pochodzących z nich działaczy społecznych, w tym aktywistów-reformatorów i obrońców praw człowieka, jak również prześladowanych opozycyjnych polityków i sponsorów opozycji, niezależnych dziennikarzy i osoby z nimi związane.

Nigdy dotąd nie zabieraliśmy oficjalnie głosu w sprawie wewnętrznej sytuacji w Polsce (i naiwnie sądziliśmy, że nigdy nie będziemy musieli). W Polsce, która stanowiła zazwyczaj wzorzec i inspirację dla pragnących przemian naszych wschodnich sąsiadów i innych państw postsowieckich. Polacy niejednokrotnie wykazywali się olbrzymią solidarnością, a nasz kraj był bezpieczną przystanią dla uchodźców politycznych.

Borykając się z własnymi problemami i zobowiązaniami, nie możemy jednocześnie pozostać bierni wobec odbywającej się obecnie próby zamachu na rządy prawa i demokrację w Polsce. Tu nie chodzi o politykę (choć po tej samej stronie barykady stoją dziś nie tylko liczne organizacje obywatelskie, lecz i opozycyjni politycy), tu chodzi o pryncypia. O - jakkolwiek to patetycznie by nie zabrzmiało - wartości podstawowe i przyszłość naszego kraju. Przyszłość Polski jako liberalnej, zachodniej demokracji, jako bezpiecznego, stabilnego państwa członkowskiego UE i NATO.

Dlatego, w związku z zaistniałymi okolicznościami, pragniemy wyrazić swoje oficjalne poparcie dla obywatelskiego ruchu sprzeciwu wobec antykonstytucyjnych działań rządu PiS i poparcie dla niezależnych sądów.

Zdecydowanie zachęcamy wszystkich do udziału w odbywających się codziennie akcjach i manifestacjach. Uważamy jednocześnie że same protesty mogą nie wystarczyć. Ale to nie oznacza, że możemy się poddać i zaakceptować bezprawne przejęcie Sądu Najwyższego i sądownictwa powszechnego przez partyjnych nominatów.

Dlatego udostępniamy poniższe opracowanie i apelujemy o podjęcie szerokiej współpracy w celu zatrzymania demontażu rządów prawa. Zebraliśmy w nim nasze doświadczenia (wśród których jednym z najsilniejszych była ukraińska Rewolucja Godności 2013/2014) i refleksje; być może okażą się one wartościowe i przydatne w oporze. Wiemy, że możemy zostać posądzeni o antypaństwowy radykalizm, lecz uważamy, że nie wolno lekceważyć zamachu na fundamenty III RP. To droga na Wschód (nawet jeśli jesteśmy wciąż na etapie początkowym), a miejsce Polski jest na Zachodzie.

Jeszcze Polska nie zginęła!

Bartosz Kramek, Przewodniczący Rady Fundacji Otwarty Dialog